Szatmárnémeti VéndiákszövetségXVI. Véndiáktalálkozó – Az egyik legsikerültebb Véndiáktalálkozó

by LaVa - August 1st, 2007.
Filed under: 2007.

Tartalmas programok és a viszontlátás öröme.

Felcsendült a hagyományos csengőszó, s ezzel kezdetét vette a tizenhatodik Véndiáktalálkozó a Kölcsey Ferenc Főgimnázium udvarán. A szervezők által kínált programok mellett a találkozó igazi varázsát a hajdani osztálytársak újbóli egymásra találása adta meg.

A Szatmárnémeti Véndiákszövetség és az Identitas Alapítvány által szervezett XVI. Véndiáktalálkozó idén sem tért el a hagyományoktól. A csengőszó után következett a Véndiákszövetség, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Református Gimnázium, a Hám János Iskolaközpont, valamint az Ady Endre Társaság zászlóinak a felvonulása. A rendezvény már évek óta nem korlátozódik kizárólag a Kölcseyben végzettek találkozójára, hanem a magyar anyanyelven tanult valamikori diákok gyülekező helye lett.
A zászlók felvonulása után a kerek érettségi évfordulójukat ünnepl? osztályok sorakoztak a dísztribün előtt. Voltak, akik hatvan, ötven évvel ezelőtt fejezték be középiskolai tanulmányaikat, a felvonulók sorának végén pedig ott voltak a huszonöt és tíz évvel ezelőtt érettségizettek is. Az elhunytakra emlékez? egyperces tiszteletadás után, Gönczy Gábor, a VDSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ökumenikus imák következtek Ilonczai Zsombor református és Néma Sándor római katolikus lelkészek tolmácsolásában.
A 88 éves Székely Antalt, mint legidősebb férfi, illetve Czinzel Erzsébetet, mint a legidősebb női véndiákot köszöntötték. A Kanadában él? Jáger András pedig a legtávolabbról érkezett véndiák címet vihette el. Gönczy Gábor koszorúzta meg az elhunyt tanárok és diákok emléktábláját.
A találkozó részeként több könyvbemutatót is tartottak. Az érdeklődők megismerkedhettek a nemrég elhunyt Gál Elemér, valamint dr. Bura László, Fazekas Lóránd, Veres István és Debreczeni Éva közelmúltban megjelent műveivel, délután pedig dr. Ábrám Zoltán tartott író-olvasó találkozót.
A délutáni program részeként a Dsida Jenő Cserkészcsapat megünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját. Este a panyolai citerazenekar el?adását követően a Varga testvérek zenéltek, majd pedig Méhes Kati, Nagy Orbán és Nagy Anikó színművészek szórakoztatták a közönséget.
A Véndiáktalálkozót fergeteges buli zárta, amelyhez a hangulatos zenét a 2Brothers, Cserei Csabával kiegészülve, szolgáltatta.
(gyöngyi)

Szatmári Magyar Hírlap

Leave a Reply