Szatmárnémeti Véndiákszövetségbeszamolo

by tothgeza - August 13th, 2016.
Filed under: 2016.

A XXV. VÉNDIÁKTALÁLKOZÓ BESZÁMOLÓJA

 

 

Az idei Véndiáktalálkozó hivatalos megnyitójára péntek délután a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban került sor . Gönczy Gábor megnyitója után Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd Pataki Enikő az iskola igazgatója hangsúlyozta, hogy ez az egyetlen olyan találkozó, amely évente hazaszólítja az elszármazottakat.

Ezután Koszorúzás következett  az «In Memoriam» táblánál, elhunyt tanáraink és diáktársaink emlékére, majd megnyitottuk a véndiákok sportvetélkedőjét asztaliteniszben a “Ligeti L. Zoltán Véndiák vándorkupa”elnyeréséért
Ezzel párhuzamosan a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia nagytermében

A 25. jubileumi Véndiáktalálkozót hivatalos megnyitója után    „Tanárköszöntőt’’ – szavalt Kruzlics János .

Dr. Fátyol Rudolf hegedűművész előadásában Rubinstein, Kreisler, Paganini művek szólalnak meg, zongorán kísér Budean Mihály Judit.

Nagy Csongor Zsolt, színművész megzenésített Kovács András Ferenc verseivel lépett színpadra, majd Banner Zoltán író, művészet-történész, a szatmárnémeti magyar oktatás szellemiségéről és összetartó erejéről valamint diákemlékeiről beszélt.

Betuker Péter és fia Botond előadása után a Szatmárnémeti Székesegyház kórusa Beethoven, Criveanu, Bieber, Karai és Fejér Kálmán műveivel lépett fel .

 

Szombaton a hagyományos módon a Református Gimnázium udvarán megszólalt a csengő, majd a három iskolazászló, valamint, a Véndiákszövetség és a Dsida Jenő Cserkészcsapat zászlója után felvonultak azok az osztályok, amelyek ez alkalommal tartották érettségi találkozójukat. Összesen 28 — a tíztől a hatvanöt évesig — érettségi találkozós osztály vonult fel. Ezek között volt 1 hatvanöt, 1 hatvan, 2 ötvenöt és 1 ötven éves találkozó.

Gönczy Gábor, a Véndiákszövetség elnöke megnyitója után Nt Sipos Miklós református lelkész és Bartha Barnabás, római katolikus püspöki titkár, melyben Isten áldását kérték a jelenlévőkre és imádkoztak az elhunyt tanárokért és diákokért.

Szilágyi Éva, a Református Gimnázium igazgatója Szatmárnémeti három magyar nyelvű középiskolája nevében köszöntött mindenkit, és kívánta, hogy valamennyi résztvevő érezze jól magát.

Ábrám Sámuel, a Véndiákszövetség első elnöke a szövetség alapításáról és az első találkozókról beszélt.

Az idén megtisztelte találkozónkat a Kolozsvári Apáczai Csere János Gimnázium és a Nagyenyedi

Díszoklevelet vehettek át az idei év legidősebb véndiákjai, a 90 éves Zolcsák Sándor ny. tanár és nt. Ábrám Sámuel ny. lelkipásztor. Szintén díszoklevelet kapott Barabás Gréti a szövetségben nyújtott munkájáért, valamint a legtávolabbról érkezett véndiákok Luczky Margit aki Ausztráliából valamint Egyedi Attila kapta, aki Kaliforniából Mountain Viewből érkezett a találkozóra.

A szervezők negyedik alkalommal adták át a PZ kuratórium által oda ítélt Pánczél Zoltán Emlékdíjat. A választás ebben az évben Németh Angéla nyugalmazott tanárnőre esett, akinek díjat Gönczy Gábor adta át.

A résztvevők megkoszorúzták az elhunyt tanárok és diákok tiszteletére állított emléktáblát valamint a Katona Mihály, nemzetközi elismert földrajztudós, korát foglalkoztató csillagászati kérdések legjelentősebb magyar szakértője emléktábláját .

 

 

A tornateremben Szodoray Parády Hajnalka és Kondrak Margit művei voltak kiállítva a Communitas Alapítvány segítségével vásárolt pannókon, amit Baráth Csaba Attila festőművész nyitott meg. Ugyanitt rendeztünk be egy „ IN MEMORIAM” sarkot, ahol az idén elhunyt Petkes József festőművészre, Sike Lajos íróra és elhunyt véndiák-szervező társainkra emlékeztünk.

Az EKE-Art fotokiállítást a földszinti folyosókon tekinthették meg az érdeklődők.

Három könyv bemutatójára is sor került

–  Véndiáktalálkozók és találkozások 25 éve Szatmárnémetiben ( 1992-2016). A Véndiáktalálkozók dokumentumkötete, amit a Szatmár Megyei Tanács támogatásával tudtunk kiadni

Elek György: Aki nekem virágot álmodott.

– A Kölcsey Gimnázium évkönyve 2012-2015.

 

Délután héttől a szórakozásé és a beszélgetésé volt a fő szerep.

A Sugárút folyóirat bemutatója után a zilahi TERBETE néptáncegyüttes előadása mozgatta meg a csepergő esőben gyülekező véndiákokat.

A sportvetélkedő győzteseinek díjazása után a Harag György társulat művészeinek Operett műsorának tapsolhatott a kitartó közönség.

Az esti fergeteges hangulathoz az alaphangot az Algorythm együttes, Betuker Péter és Botond, Égi Tibor és barátaik szolgáltatták.

Minden meghívottnak, fellépőnek, sportolónak ajándékcsomagokat adtunk át.

 

Az udvaron elhelyezett asztaloknál, amik között már ott voltak azok a  padok is, amiket a Communitas Alapítvány segítségével szereztünk be.

Az idén csatlakoztunk a CYTI K-pack akcióhoz, amit a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a Niclaos Egyesület kezdeményezet és szelektív hulladékgyűjtésre és kupakgyűjtésre szólítja fel a résztvevőket jótékony célra.

Az idei Véndiáktalálkozó is teljesítette célját: találkoztunk, beszélgettünk, egyszerre néztünk a múltba és a jövőbe.

Tudósítások voltak a rendezvényről a helyi sajtóban, Szatmári Friss Újságban,  szatmár.ro hírportálon, Duna Tv-ben, Duna World TV-ben, szatmári ITV-ben.

Rengeteg megosztást és tetszésnyilvánítást kaptunk a Szatmárnémeti Véndiákszövetség facebook-oldalán, ahol sok képet, videót és információt lehet látni a találkozónkról.

Köszönjük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatását, amelynek segítségével még színvonalasabbá tudtuk tenni a XXV. Véndiáktalálkozót.

Tisztelettel

Gönczy Gábor

elnök

 

Tóth Géza

alelnök, programfelelős

 

Szatmárnémeti, 2016 augusztus 8

 

Leave a Reply